Nederlands
   Prehistorie
   Oudheid
   Middeleeuwen
   Renaissance
     1973
     1974
     1975
     1976
     1978
     1979
     1981
     1982
   Nieuwe tijd
   Moderne tijd
English
Overview
Dit is DD50.Inducks.org, onderdeel van inducks.org.
Zie ook mijn Bolderbast site (over Inducks) en mijn foto-album.
vorige pagina | volgende pagina
English text

De renaissance

Het weekblad

1973 was opnieuw een belangrijk jaar in de geschiedenis van het Weekblad. Men begon (direct in nummer 2) met het herdrukken van verhalen van Carl Barks, die ook al in de jaren 50 in het Weekblad gestaan hadden. Bovendien ging men naarstig op zoek naar Barks-verhalen die nog nooit eerder in Nederland verschenen waren. Dit kan daarom gezien worden als een "renaissance": de vernieuwde belangstelling voor de "oudheid".

Het Weekblad was in deze tijd wereldwijd het beste Disney-tijdschrift. Verhalen van Barks die nog nergens ter wereld verschenen waren, of alleen in zeer zeldzame blaadjes, werden in Nederland gedrukt. In deze tijd heeft het Weekblad dan ook veel buitenlandse abonnees: Barks-verzamelaars die hun verzameling compleet willen maken.

Deze Barks-revival is voornamelijk te danken aan het trio Cees de Groot, Thom Roep en Daan Jippes, die toen deel uitmaakten van de redactie. Zij zorgden ook voor het verschijnen van ander interessant materiaal, zoals oude krantenstrips van Floyd Gottfredson, en stripbewerkingen van Silly Symphonies.

Daan Jippes werd de "art director". Hij maakte zelf vele voorplaten, en begeleidde andere tekenaars zodat hun werk een zeer hoge kwaliteit kreeg. Samen met Freddy Milton en Ben Verhagen maakte hij een aantal 10-pagina-verhalen die kwalitatief erg dicht in de buurt komen van Barks in de jaren 40.

Ook het uiterlijk van het Weekblad onderging een verandering: in 1975 werd het logo iets "aangedikt" (waardoor het meer op de Amerikaanse Donald Duck uit de jaren 50 ging lijken). Vanaf 1975 verschenen er ook af en toe extra dikke nummers, met meestal lange verhalen van Barks. Het jubileumnummer 43 van 1977 (25 jaar Weekblad) had zelfs 84 pagina's.


Alle teksten zijn copyright Harry Fluks. Niet kopiëren zonder toestemming.
Deze website is opgezet uit liefhebberij, en heeft geen enkele officiële banden met Disney of het weekblad Donald Duck. Tekeningen zijn copyright Disney, foto's zijn copyright Harry Fluks. Tenzij anders vermeld.
(This page was generated by DVEGEN 4.8 on 2007-12-13)