Nederlands
   Prehistorie
   Oudheid
   Middeleeuwen
   Renaissance
   Nieuwe tijd
     1984
     1985
     1986
     1987
     1989
     1990
     1991
     1992
   Moderne tijd
English
Overview
Dit is DD50.Inducks.org, onderdeel van inducks.org.
Zie ook mijn Bolderbast site (over Inducks) en mijn foto-album.
vorige pagina | volgende pagina
English text

De nieuwe tijd

Het weekblad

In 1983 slaat het Weekblad een nieuwe weg op. Het meest opvallend is de nieuwe, educatief verantwoorde lettering. In plaats van ALLES IN HOOFDLETTERS gaat men nu hoofd- en kleine letters gebruiken. Bovendien gaat Hiawatha ABN praten ("Ik ben ziek" in plaats van "Mij ziek zijn").

Daan Jippes verhuist naar Amerika, wat onder andere betekent dat er veel minder voorplaten van zijn hand op het Weekblad verschijnen. Als hij in 1986 voorplaten voor de nieuwe Amerikaanse uitgever Gladstone gaat maken, worden deze weer gretig in Nederland overgenomen.

De voorraad Barksverhalen die nog niet zijn herdrukt raakt langzamerhand op. De eigen productie wordt echter aanzienlijk uitgebreid: men zet nu ook Spaanse studio's in voor het tekenwerk. Onder andere José Colomer Fonts gaat veel verhalen voor Nederland tekenen. Evert Geradts, een Barks-fan van het eerste uur, wordt een van de vaste schrijvers.


José Colomer Fonts zelfportret

Oude krantenstrips worden zoveel mogelijk gebruikt (een trend die in de jaren 70 al begon). Hierdoor worden figuren als Joe Carioca en Panchito voor het Nederlandse publiek geherintroduceerd. Als de krantenstrips op zijn, begint men eigen verhalen te maken (overigens van dezelfde hoge kwaliteit!).

In 1987 verschijnt het eerste werk van een nieuwe getalenteerde tekenaar: Mau Heymans. Hij probeert in zijn stijl zo dicht mogelijk de Barks van de jaren 40 te benaderen. In de jaren 90 zullen we nog veel werk van hem zien.


Alle teksten zijn copyright Harry Fluks. Niet kopiëren zonder toestemming.
Deze website is opgezet uit liefhebberij, en heeft geen enkele officiële banden met Disney of het weekblad Donald Duck. Tekeningen zijn copyright Disney, foto's zijn copyright Harry Fluks. Tenzij anders vermeld.
(This page was generated by DVEGEN 4.8 on 2007-12-13)